IPL

IPL

IPL

IPL er en allsidig hudbehandling som bruker lysenergi for å angripe spesifikke målstrukturer i huden, som melanin og hemoglobin, for å behandle en rekke hudproblemer som uønsket hårvekst, synlige blodkar og rødhet, samt solskader

Vedlikehold
12 mnd
Behandlingsantall
6-10
Nedetid
Lite/ingen
Behandlingsintervall
8-12 uker
Smerter/ubehag
Mild
Kategori
IPL

*Intervaller, vedlikehold, nedetid og ubehag vil avhenge av type behandling og individuelle variasjoner.

IPL- Intenst Pulsert Lys

Virkningsmekanisme ved behandling med IPL

Intense Pulsert Lys (IPL) er en lyskilde som benytter et bredt spekter av lysbølgelengder, i motsetning til laser som har én spesifikk bølgelengde. IPL fungerer ved at lyset absorberes av den aktuelle målstrukturen og ødelegge denne. Forskjellige målstrukturer ligger på ulike nivåer i huden.

Målretting av pigment og hemoglobin : IPL-teknologi er designet for å målrette melanin og hemoglobin. Melanin er det pigmentet som gir huden, håret og øynene deres farge. Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodcellene våre.

Selektiv fototermolyse : Når IPL-lyset treffer fargen i henholdsvis melanin eller hemoglobin, absorberes lysenergien, konverteres til varme, som ødelegger målstrukturen. Denne prosessen kalles selektiv fototermolyse.

Stimulering av kollagenproduksjon : I tillegg til å adressere pigmentering, redusere hår og kar kan IPL også stimulere produksjonen av kollagen i huden. Dette skjer ved at varmeproduksjonen stimulerer kollagen og kan bidra til å forbedre hudens tekstur og redusere fine linjer.


Pigment, hår og blodkar

Både ved behandling av kar/rødhet, pigment og hår er det behov for flere behandlinger og man vil gradvis merke forbedring.  Normalt sett vil 4-6 behandlinger være tilstrekkelig og man anbefaler 4 ukers mellomrom mellom behandlingene. Umiddelbart etter behandlingen kan huden kjennes varm, litt rød og noe hevelse kan forekomme.

IPL anbefales av hudleger for behandling av rosacea. Ved behandling av rosacea med IPL ser vi at man oppnår en reduksjon av rødhet og synlige blodkar og reduserer betennelse. Dette forlenger symptomfrie/gode perioder og reduserer omfang av "flushing".


Man skal ved behandling med  IPL ikke ha solbrun hud /ha brukt selvbruningsprodukter 1 måned i forkant. Dette fordi man kan risikere at lysenergien absoberes av fargen i huden og fører til forbrenning. Ved behandling av hår skal området barberes 1-2 døgn før behandling. Dersom hårene er lange vil dette kunne bidra til varmeutvikling og påfølgende skader på hudoverflaten. I ukene etter en behandling bør man unngå soling og bruke høy solfaktor.Forbehandling
Plus Icon - Inner Webflow Template

Forbehandling, altså behandling hjemme med tilpassede produkter, er ikke nødvendig før behandling med IPL. Dersom du bruker hjemmeprodukter med aktive ingredienser - ingredienser som kan gi sårhet i huden - bør du unngå disse i dagene før behandling. Dette fordi huden ikke bør være sår eller sensitiv når vi behandler deg.

Under selve behandlingen
Plus Icon - Inner Webflow Template

Under selve behandlingen vil man kunne kjenne ubehag, i form av

 • Kortvarig intens varme
 • Stikkende følelse/følelse av strikk som smekkes mot huden
Plus Icon - Inner Webflow Template

Nedetiden er tiden umiddelbart etter behandlingen og noen dager frem, hvor huden nå har vært utsatt for et kontrollert traume, og er i restitusjon.

Det er lite nedetid forbundet med IPL behandling, men man kan i timene etter behandling oppleve

•  Varmefølelse

•  Lett hevelse

•  Ved behandling av blodkar kan man i enkelte tilfeller oppleve "purpura" - et forbigående blåmerke i huden

Selv om du ikke opplever noen symptomer på at huden din har gjennomgått en behandling, er det likevel viktig at huden får ro til å restituere seg. På samme måte som at muskler trenger hvile etter en treningsøkt for å bygge seg opp. I de par første døgnene etter behandling ønsker vi derfor ikke å påføre huden aktive ingredienser, kun fukt, fettstoffer og solbeskyttelse.

•  Unngå badstu og trening/aktiviteter samme dag, og helst til huden er normalisert.

•  Påfør fuktighetskrem

•  Unngå direkte soleksponering. Bruk solfaktor 30 eller høyere, også innendørs, og bruk solhatt/caps.

Etter et par dager, gjenopptar man aktive ingredienser for å fortsette å stimulere huden og behandle eventuelle tilstander i huden.

HUSK!
Ingredienser som retinol (A vitamin), tretinoin og fryktsyrer svekker bindingene mellom døde hudceller som normalt befinner seg i det øverste hudlaget. Dette kan for enkelte gi sårhet og forbigående sensitivitet i huden. Det er derfor anbefalt å avstå fra bruk av produkter med aktive ingredienser i dagene før en IPL behandling.
Økt hårvekst, spesielt når det oppstår plutselig og i områder hvor kvinner vanligvis ikke har mye hår, som ansikt, bryst, rygg og nedre del av magen, kan være et tegn på underliggende medisinske forhold. Ved hårvekstmønster som avviker fra det som er normalt i din familie anbefaler vi at tilstanden utredes hos lege før en eventuell behandling.
Etterbehandling
Plus Icon - Inner Webflow Template
Kontraindikasjoner
Plus Icon - Inner Webflow Template

Generelt kan man si at både du og huden din skal være frisk når du kommer til behandling. Før behandling vil du få tilsendt et samtykkeskjema hvor du vil få informasjon om behandlingen. Her vil du også bli bedt om å gi oss informasjon om din helsetilstand og eventuelle kontraindikasjoner, slik at vi kan avgjøre hvorvidt det er trygt å gjennomføre behandlingen.

 • Siste uken før behandling bør man unngå kremer som kan gjøre huden «sensitiv», som retinol/vit A, AHA syrer, BHA syrer, benzylperoxid, hydrokinon, azelainsyre, kojicsyre. Man bør heller ikke nylig ha satt botox i området som skal behandles
 • For å redusere faren for blåmerker kan man i 5-10 dager før behandling unngå omega 3/tran, vitamin A, D, E, K, Ibux/Naproxen, blodfortynnende medikamenter, alkohol, hvitløk, grønn te, ingefær, gurkemeie, ginseng, kanel, cayenne pepper, linfrø, gingko biloba, echinacea
 • Siste 2 uker før behandling bør man unngå: Krystallsliping, kjemisk peel med fruktsyrer, elektrolyse, hårfjerning med voks eller fillerbehandling i området som skal behandles
 • Unngå selvbruning, solarium og soling 4-6 uker før IPL
 • Siste 3 mnd før behandling bør man unngå: Behandling med tetracykliner/antibiotika, kortison
 • Siste 3-6 mnd bør man unngå: Laser/IPL/kirurgi/radiofrekvens/ultralyd i i området, isotretinoin, cytostatika/cellegift
 • Tendens til keloide (opphøyde) arr er en kontraindikasjon for behandling
 • Man bør ikke ha eksem eller forkjølelsessår i området som skal behandles
 • Graviditet eller amming er kontraindikasjon for behandling
 • Ved nedsatt immunforsvar, forkjølelse/influensa eller pågående medisinsk behandling bør IPL utsettes
 • Reise til sydlige strøk/soleksponering kommende 4-6 uker krever særskilte tiltak
 • Ved diabetes type 1 og dårlig regulert type 2 - informér behandleren din
 • Ved tidligere hudkreft - informér behandleren din
 • Ved bruk av fotosensitiviserende produkter/medisiner som ACE-hemmere, vanndrivende, p-piller, karoten-produkter - informér behandleren din
 • Du bør ikke ha blåmerker i området som skal behandles
NEste behandling