Kjemisk peel

Kjemisk peel

Kjemisk peel

Ved en kjemisk peel påfører man huden en løsning av ingredienser som har lavere ph-verdi - er "surere" - enn huden selv. Derav navnet "syrepensling". Huden opplever dette som en mild skade og svarer med å sette i gang en rekke reparasjonsprosesser som gir en hudforbedring

Vedlikehold
6 måneder
Behandlingsantall
4-6
Nedetid
3-5 dager
Behandlingsintervall
2 uker
Smerter/ubehag
Mild

*Intervaller, vedlikehold, nedetid og ubehag vil avhenge av type behandling og individuelle variasjoner.

Forbedring av hudoverflate og stimulering av hudens dypere lag

Generelt for alle kjemiske peelinger er at de svekker bindingene mellom de døde cellene på hudoverflaten, eksfolierer disse og øker produksjonen av nye, friske hudceller. Men, hver kjemiske peel har også sine helt unike egenskaper. Hvilken type peel man velger, avhenger av hudtilstanden man behandler, indikasjon og hva man ønsker å oppnå. Såkalte AHA-syrer, eller fruktsyrer, brukes gjerne til generell hudforbedring, behandling av pigment og for å øke hudens fuktnivå. BHA-syren salisylsyre, er betennelsesdempende og reduserer talgproduksjon og er derfor spesielt godt egnet til behandling av akne og rosacea. TCA er en kraftigere og mer dyptvirkende peel som gjerne brukes til behandling av en solskadet hud med linjer, eller ved behandling av arr.

Styrken på en kjemisk peel bestemmes tradisjonelt sett av hvor dypt ned i huden den virker. AHA-syrer virker hovedsaklig i overhuden, epidermis. BHA-syre trenger noe dypere ned i huden via talgkjertlene. TCA betegnes som en middels dyp peel, da den virker ned til underhuden, dermis. Jo kraftigere en peel er desto lenger tid vil det ta før huden er fullt restituert. Etter en overflatisk peel vil huden normalt sett ikke flasse eller ha andre tegn på at den tilheler seg. Ved en klassisk TCA-peel er det imidlertid ikke uvanlig med en «nedetid» på 7-10 dager. I denne perioden vil huden flasse, være rød og irritert.  

De kjemiske peelingene fra InnoAesthetics - som vi bruker i behandling -  sørger for transport av virkestoffene til de delene av huden hvor de har best terapeutisk effekt, uten å "irritere" hudoverflaten unødig og gir dermed minimal avflassing.

MCA 35

Innoaesthetics har kommet med en innovativ, biorevitaliserende peel, som innehar flere av egenskapene til en tradisjonell TCA peel, men hvor man slipper «nedetid».

Man har i denne peelen fjernet det elementet som gir avflassing og ved å massere peelen inn i huden sørger man for at den penetrerer ned til underhuden uten å gi avflassing av cellene på hudoverflaten. I underhuden vil den stimulere fibroblastcellene til å produsere mer kollagen og elastin, stimulere cellefornyelse og også jevne ut pigmenteringer. Denne peelen anbefales som en serie på 3-4, med to ukers mellomrom.Forbehandling
Plus Icon - Inner Webflow Template

Forbehandling, altså behandling hjemme med tilpassede produkter, anbefales ved alle medisinske behandlinger og spesielt før en dypere kjemisk peel. Dette vil sikre bedre effekt av selve peelingen, redusere fare for eventuelle komplikasjoner og forkorte nedetiden etter behandling. Så, bruk av aktive ingredienser i forkant, som retinol/A vitamin anbefales. Disse bør imidlertid unngås de siste 3-7 dagene før behandling så man ikke er sår/sensitiv i huden når man kommer til behandling.
Forbehandling innebærer at man øker cellefornyelsen og eksfolierer av døde og skadete hudceller. Dette vil du kunne oppleve som tørrhet og sårhet i huden og kan avhjelpes ved å redusere hyppighet av bruk og å tilføre fukt.

Under selve behandlingen
Plus Icon - Inner Webflow Template

Under selve behandlingen vil man, avhengig av type peel, kunne kjenne ubehag, i form av

 • Brennende/prikkende/kløende følelse
Plus Icon - Inner Webflow Template

Nedetiden er tiden umiddelbart etter behandlingen og noen dager frem, hvor huden nå har vært utsatt for et kontrollert traume, og er i restitusjon.

Nedetiden kjennetegnes av at huden er:

•  Stram, hoven, rød, sår og flasser. Dette forekommer i ulik grad, avhengig av type peel og hvor dypt den virker og vil gå over i løpet av 3-7 dager

•  En overflatisk peel og MCA 35 gir normalt sett ingen sosial nedetid og kan brukes som en "Red Carpet" behandling.

I nedetiden er det viktig at huden får ro til å restituere seg, på samme måte som at muskler trenger hvile etter en treningsøkt for å bygge seg opp. I denne perioden ønsker vi ikke å påføre huden aktive ingredienser, kun fukt, fettstoffer og solbeskyttelse.

•  Unngå badstu og trening samme dag og helst til huden er normalisert.

•  Påfør krem til etterbehandling, gjerne gjentatte ganger i løpet av dagen hvis du føler behov for dette.

•  Unngå direkte soleksponering. Bruk solfaktor 30 eller høyere, også innendørs, og bruk solhatt/caps ved direkte soleksponering

•  Unngå å plukke på/dra i evt flass. Ved behov kan man etter en TCA peel bruke en helt ren saks og klippe av det som er løst.

•  Vask huden forsiktig og klapptørk med et mykt håndkle etter vask.

Når huden føles normal igjen, anslagsvis etter 3-7 dager, gjenopptar man aktive ingredienser for å fortsette å stimulere huden til neste behandling.

HUSK!
Ingredienser som retinol (A vitamin), tretinoin og fruktsyrer svekker bindingene mellom døde hudceller som normalt befinner seg i det øverste hudlaget. Det er derfor ikke anbefalt å utsette huden for hår-fjerning med voks før det har gått minimum 14 dager etter behandling. De døde hudcellene på hudoverflaten bidrar også i beskyttelse mot UV stråler. Det er derfor ekstra viktig å smøre seg med høy solfaktor, minimum spf 30, og gjenta hver 2. time når man er utendørs.
Etterbehandling
Plus Icon - Inner Webflow Template

Ved en serie med kjemiske peelinger ser opplegget gjerne slik ut;

•  Forbehandling i 2-6 uker med tilpassede produkter

•  Kun rens, fukt og solfaktor de siste 3-7 dager før peel

•  Behandling i klinikk

•  Etterbehandling i 3-7 dager/til huden føles normal

•  Forbehandling til neste peel, inntil 3-7 dager før peel, fra da kun rens, fukt og solfaktor

Kontraindikasjoner
Plus Icon - Inner Webflow Template

Generelt kan man si at både du og huden din skal være frisk når du kommer til behandling. Når dét er sagt bruker vi kjemisk peel i behandling av tilstander som rosacea, akne og melasma. Før behandling vil du få tilsendt et samtykkeskjema hvor du vil få informasjon om behandlingen. Her vil du også bli bedt om å gi oss informasjon om din helsetilstand og eventuelle kontraindikasjoner, slik at vi kan avgjøre hvorvidt det er trygt å gjennomføre behandlingen.

 • De siste dagene før behandling bør man unngå kremer som kan gjøre huden «sensitiv», som retinol/vit A, AHA syrer, BHA syrer, benzylperoxid, hydrokinon, azelainsyre, kojicsyre.
 • Siste 2 uker før behandling bør man unngå: Krystallsliping, kjemisk peel med fruktsyrer, elektrolyse, spraytan, hårfjerning med voks i området som skal behandles
 • Unngå solarium og soling i dagene før behandling
 • Siste 3-6 mnd før en TCA peel bør man unngå: Laser/IPL/kirurgi/radiofrekvens/ultralyd i i området, isotretinoin, cytostatika/cellegift, tetracykliner/antibiotika, kortison
 • Tendens til keloide (opphøyde) arr er en kontraindikasjon for behandling med TCA peel
 • Man bør ikke ha eksem i aktiv fase eller forkjølelsessår i området som skal behandles
 • Graviditet eller amming er kontraindikasjon for behandling
 • Ved nedsatt immunforsvar, forkjølelse/influensa eller pågående medisinsk behandling bør man utsette behandlingen
 • Reise til sydlige strøk/soleksponering kommende 4 uker krever særskilte tiltak mht solbeskyttelse
 • Diabetes type 1 og dårlig regulert type 2 er kontraindikasjon for TCA peel
 • Ved bruk av fotosensitiviserende produkter/medisiner som ACE-hemmere, vanndrivende, p-piller, karoten-produkter - informér behandleren din
NEste behandling