Tips og triks
July 12, 2023

Ta vare på huden din i sommer!

Ta vare på huden din i sommer!

Sommeren består ofte av mye sol, bading, solkrem og svette. Det er derfor viktigere enn noensinne å ta vare på huden din.

Sommeren kan by på utfordringer når det gjelder hudpleie. Stigende temperaturer kan gi økt talgproduksjon og utvide porene, langvarig soleksponering forårsaker solskader og huden kan tørke ut av kombinasjonen av tørr varme og enda tørrere luft fra aircondition.

Fokuset nå er å beskytte huden mot og korrigere skader fra solen og å styrke hudbarriæren. Vi kan fremdeles drive en aktiv stimulering av huden, men uten behandlinger og produkter som gir sårhet og kompromitterer hudbarriæren.

For at huden bedre skal tåle solens påkjenninger, trenger den litt hjelp.

– Vi setter inn antioksidanter, øker hudens fuktnivå ved bruk av mesoterapi og skinboostere, og øker hudens barrierefunksjon. Når det nærmer seg sommeren utgår behandlinger som gir kontrollerte traumer på huden, som kjemisk peel, mikroneedling, IPL og ablativ laser. Clear Lift og Thermal laser derimot kan brukes hele sommeren. Det samme gjelder fillere, Profhilo, Sunekos injeksjoner, muskeldempende injeksjoner og PRX, en ny type peel som ikke gir nedetid i form av flassing.


Hudens årshjul viser hva som er viktig å gjøre med huden i de ulike årstidene.

– På sommeren handler det mest om å beskytte huden mot skade, ved bruk av solfaktor, behandlinger som øker fuktnivået og ved tilførsel av antioksidanter for å uskadeliggjøre frie radikaler forårsaket av sol.

Opplever du mer akne på sommeren?

Mange opplever forverring av akne på sommeren og utover høsten (såkalt Mallorca-akne), derfor er talgkontroll viktig, i tillegg til å tilføre huden fukt og ikke fett. Det er også viktig å eksfoliere huden, for å forhindre opphopning av døde hudceller. Akne forverres når hudoverflaten tilstoppes eller dekkes. For at aknetilstanden ikke skal forverres bør man bruke solfaktor som ikke tetter porene.

– Dersom man sliter med akne er man utsatt for å få «Postinflammatorisk hyperpigmentering» og «Persisterende inflammatorisk erytem». Enkelt forklart er dette pigmenteringer og vedvarende rødhet som oppstår som en følge av betennelse i huden. Dette forverres av soleksponering og det er derfor viktig med bruk av solfaktor.

– Huden er kroppens største organ og vårt kanvas i møte med omverdenen. Huden har en rekke viktige funksjoner, som i hovedsak handler om å beskytte oss mot skade og opprettholde homeostase. Avhengig av hvilken årstid vi er i utsettes huden for forskjellige typer påvirkning , noe som stiller ulike krav til huden vår gjennom et årsløp. For at huden din skal ha det best mulig er det viktig å støtte den i kravene som stilles til den.

Rosacea og pigmentering

Sol demper immunforsvaret og derfor vil rosaceapasienter ofte oppleve forverring av tilstanden om sommeren. Dette gjør solfaktor essensielt.

– Jeg vil anbefale rosaceapasienter å bruke en solfaktor med fysisk filter som skaper en barriere mellom huden og solen. Et kjemisk solfilter absorberer UV-strålene og omdanner de til varme. Varme er en kjent trigger for rosacea og bør derfor unngås. Har man rosacea bør man også være ekstra påpasselig med tilførsel av antioksidanter. Dette fordi rosacea er en betennelsestilstand. Betennelse øker nivået av frie radikaler i huden. Frie radikaler bryter ned friske celler men vil uskadeliggjøres ved tilførsel av antioksidanter.  – Dersom du sliter med pigmenteringer bør du smøre deg hver 2. time og også forsøke å skjerme ansiktet fra sol ved bruk av caps og lignende, ellers kan du risikere en markant forverring av pigmentet. Det er også lurt å bruke produkter med pigmenthemmende egenskaper, for å dempe overproduksjon av pigment, sikre jevn spredning av pigmentet som dannes og dermed dempe forekomsten av mørkere og nye flekker.

-Det mange ikke vet er at varme i seg selv forverrer pigment. Så, skjerm ansiktet fra varme fra solstrålene og unngå badstu og varmt vann i ansiktet.

Voksne pasienter med solskader/aldersflekker bør dekke disse med en solstift og forsøke å hindre at de blir eksponert for mer sol. Soleksponering vil gjøre flekkene mørkere og i verste fall bidra til at lesjonene utvikler seg til ondartede forandringer. Om sommeren er det kun behandlinger som ikke «kompromittere hudbarrieren» som gjelder – altså ikke behandlinger som gir kontrollert skade på hudoverflaten. Men, overflatisk kjemisk peel og mesoterapi med pigmenthemmende ingredienser kan være effektivt for å holde kontroll på pigmentet gjennom sommeren.

Få riktig behandling og produkter til din hud

Ad Fonte Klinikken er leverandør av ZO Skin Health. ZO tilbyr effektive og individuelt tilpassede hudpleie-program fra den anerkjente dermatologen Zein Obagi. Produktene selges kun av autorisert helsepersonell og egner seg svært godt til behandling av hudlidelser som akne og rosacea, så vel som pigmentering, tap av elastisitet, rynker,  arr og for forsinkelse av aldringstegn.
Under en konsultasjon tilpasses et behandlingsopplegg med utgangspunkt i din hudtype og hudtilstand, for målrettet å jobbe mot ønsket resultat. ​Vi benytter oss også av Visia hudanalyse for å avdekke tilstander og problemer som ligger dypere i huden og derfor ikke alltid er synlig for det blotte øye.

Vi samarbeider med hudlegetjenesten Askin og har ved behov for diagnostisering mulighet for vurdering og svar fra hudlege i løpet av 48 timer.

Ønsker du å få sjekket huden din? Bestill hudsjekk her.

Rannveig er ikke bare hjertet bak Ad Fonte klinikken, men også en anerkjent og kompetent Kosmetisk Dermatologisk sykepleier og brukes derfor ofte som foreleser i bransjen.